7 Kasım 2008 Cuma

Tarihçesi

Ganoderma lucidum'un Japonya ve Çin'de 2000 yıllık folklorik bir geçmişi vardır. Yüzyıllar boyunca doğal bir sağlık ilacı olarak özellikle hepatopati, kronik hepatit, nefrit, hipertansiyon, eklem romatizması, kireçlenme, nevrasteni, uykusuzluk, bronşit, astım, ülser ve kanser hastalıklarında etkili bir şekilde kullanılmıştır (Thaithatgoon 1995, Ooi 2000).

Simyayı ilk uygulayan Taocu rahipler 1.yy'da ölümsüzlük ve sonsuz gençlik için büyülerinin, iksirlerinin yapımında Ganoderma lucidum'u kullanmışlardır.
Kimyanın ortaya çıkışı simyayla başladığına göre Şaman'larla beraber doğanın gücünü kullanarak hastalarını iyi etmeye çalışan bu kişiler günümüzde ilk doktorlar olarak kabul edilmektedir.
Çin seddini yaptıran Shih-Huang (M.Ö. 259-210) bu mantarı kullanan ilk imparatordur.
Tanrıların, imparatorların yiyeceği olarak kutsal kabul edilen Ganoderma lucidum ' un tıbbi etkilerinden dolayı o dönemlerde başkalarının tüketmeleri kesinlikle yasaklanmıştır. Hatta halktan birisinin Reishi'yi bulup imparatora götürdüğünde ödüllendirilirken, bulduğu halde saraya teslim etmemesi ağır şekilde cezalandırılma nedeniydi (Hobbs 1995, Halpern 2007).

Reishi'nin oldukça renkli bir geçmişi vardır. Efsaneye göre; ölümsüzlük mantarı ile ilgili şöhreti 23 yüzyıl önce Chin Hanedanlığı döneminde imparator Ti'nin kulağına gitmiş, bu imparatorun doğuya 300 güzel kadın ve 300 güçlü erkekten oluşan bir gemi filosunu Reishi toplamak üzere mantarın bol yetiştiği bir adaya gönderdiği söylenmektedir. Ancak gemi batar ve kazazedeler adaya çıkarak geri dönemezler ve yeni bir ulus oluştururlar . Bu ülke Japonya'dır!

Bununla beraber, Reishi'yi ünlü Çin'li Budist Jian Zhen He Shang'ın M.S. 753 yılında Japonya'ya götürdüğü söylentiler arasındadır (Anonim 2005, Halpern 2007).

Uzak Doğu ülkelerinde koruyucu bir tılsım olarak bir evi veya kişiyi kötülüklerden koruduğuna inanılan Reishi Yuan Hanedanlığında (1280-1368) Çin'in süsleme sanatında yer almış, birçok mobilya, halı, mücevher, parfüm şişesi, bina dekorasyonlarında kullanılmıştır (Wasser ve Weis1999, Wasser 2005).

Çin'de 2 tane meşhur doğa tarihi ve tıp kitaplarında; Shen Nang Ben Cao Jin (M.S. 25-220) ile Ming Hanedanlığı döneminde Ben Cao Gang Mu (M.S. 1368-1644) Reishi'den uzun yaşamanın sırrı olarak kalbe faydasından bahsedilmiş ve 6 tipi belirtilmiştir (Hobbs 1995, Chiu ve ark. 2000 ).
Kaynak: Yrd.Doç.Dr.M.Ertuğrul İlbay, 2008, Ganoderma lucidum REISHI

Hiç yorum yok: